Menu

Kuchnia z wyspą – wady i zalety


Kuchnia z wyspą

Nowoczesne lekkie kuchnie coraz częściej wypierają tradycyjne, ciężko zabudowane wokół wszystkich ścian ich starsze odpowiedniki. Czy natomiast umieszczenia strefy gotowania w centralnym punkcie pomieszczenia sprawdza się w praktyce? Jakie są wady i zalety wyspy kuchennej?

Zalety wyspy kuchennej

Moda na kuchnię otwartą na salon z charakterystycznym jej oddzieleniem za pomocą wyspy jest szczególnie chętnie wybierana przez osoby posiadające małe metrażowo powierzchnie. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na oddzielenie kuchennej strefy roboczej od eleganckiej części wypoczynkowej, ale też stanowi doskonały element aranżacji wnętrza, w swoim sposobie spójny zarówno z wyposażeniem kuchni, jak i salonu. Kolejnym ważnym aspektem wyspy jest dodatkowa powierzchnia zabudowana do rozdysponowania. W momencie jeśli metraż naszej kuchni jest niewielki może się to okazać zbawienne. Jednak najważniejsza i najpraktyczniejsza funkcja wyspy kuchennej, to skrócony dystans pomiędzy urządzeniami AGD. Trzeba jednak już w projekcie kuchni odpowiednio rozplanować takie rozmieszczenie. Dzięki odpowiedniemu ustawieniu wyspy w kuchni i umieszczeniu sprzętów droga pomiędzy lodówką, zlewem i płytą grzewczą lub piekarnikiem jest krótka, a to zdecydowanie ułatwia pracę.

Wady wyspy kuchennej

Zasadniczą i tak naprawdę kluczową wadą wyspy kuchennej jest to, że przeznaczona jest ona do większych powierzchni, ponieważ zajmuje miejsce na podłodze zmniejszając swobodną przestrzeń do poruszania się po kuchni. Jeśli więc posiadamy kuchnię o większych gabarytach wyspa kuchenna jest dla nas rozwiązaniem wręcz idealnym. O projekcie wyspy kuchennej należy też pomyśleć we wczesnym etapie budowy, aby można było odpowiednio doprowadzić instalację, ponieważ przemodelowanie kuchni na wariant z wyspą może okazać się bardzo kosztowne.

Leave a reply


Twój adres email nie zostanie opublikowany.